© Boerderijen Stichting Utrecht  2016

Adviezen voor uw boerderij
Verlichte proeverijenroute Vijfheerenlanden

De nieuwe Utrechtse gemeente Vijfheerenlanden brengt leven in de brouwerij. Van 31 januari t/m 16 februari is hier de verlichte proeverijenroute. De route gaat door de plaatsen Lexmond, Leerbroek, Leerdam, Schoonrewoerd en Hei- en Boeicop. Ruim honderd karakteristieke boerderijen worden negen avonden, verspreid over drie weken, aangelicht; steeds op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond van 19 tot 22 uur. Ook enkele molens, een kerk, brugwachterswoningen en voormalige arbeidershuisjes doen mee. Ook zijn natuurlijk weer een aantal boerenbedrijven en andere deelnemende adressen te bezoeken. Op verlichteproeverijen.nl vind je het overzicht. Ook via facebook.com/verlichteproeverijen houden we je op de hoogte.

"Ik wil een boerderij kopen, maar waar begin ik aan?"
Onze diensten

 

De BSU kan voor u een beroep doen op een aantal technische adviseurs met specifieke kennis op het gebied van bouwtechniek en bouwhistorie van boerderijen. Hun advies is onafhankelijk en deskundig. 

 

Ook kunnen zij u adviseren over mogelijke vormen van subsidie of laagrentende leningen. 

De Boerderijenstichting Utrecht
 

Sinds jaar en dag streeft de Boerderijenstichting Utrecht (BSU) naar het behoud van de karakteristieke verschijningsvorm van de Utrechtse boerderijen en hun erven. Zij doet dit door het geven van voorlichting aan overheden, instellingen en particulieren. Boerderijbewoners kunnen bij de BSU terecht voor adviezen over verbouwing, restauratie, subsidiemogelijkheden of de inrichting van erf en tuin. Regionale adviseurs zijn aangesteld om de adviezen uit te brengen.

 

U kunt ons bereiken via advies@utrechtseboerderijen.nl 

uit AgriWiki

Houtworm

 

Houtworm aantastingen beperken zich meestal tot de buitenste centimeters van het hout. Dunne houten onderdelen zoals stoelpoten en panlatten kunnen dus door en door aangetast worden en hun sterkte verliezen. Zwaardere constructiedelen zoals balklagen en gebinten worden doorgaans alleen aan de buitenzijde aangetast.

Het komt nogal eens voor dat met name gebinten in het stalgedeelte van een boerderij er aan de buitenzijde er erg aangetast uitzien. Architecten en constructeurs zonder voldoende ervaring met historische gebouwen, adviseren dan vaak ondoordacht dat de gehele constructie vervangen moet worden. Dit is vaak onnodig en een ......

 

Meer hierover lezen? Klik dan hier op de link naar www.agriwiki.nl

Nieuws
 

15 Oct 2019

Na jaren van achterstallig onderhoud lijkt het erop dat de rijksmonumentale kop-rompboerderij uit 1879 bewaard zal blijven voor het nageslacht. Gemeente De Ronde Venen heeft dit weten af te dwingen met een gerechtelijk bevel in combinatie met een dwangsom van €62.500,-. De eigenaar heeft hiertegen bezwaar gemaakt bij zowel de rechter als de gemeente. De rechter stelde de eigenaar niet in het gelijk. De bezwaarprocedure bij de gemeente loopt nog. 

De 19e eeuwse boerderij stond op instorten en was door de brandweer onbewoonbaar verklaard. De eigenaar had wel wat aspecten op laten knappen, maar dit was volgens de gemeente onvoldoende. Nu de rechter de gemeente in het gelijk heeft gesteld, zijn de serieuze herstelwerkzaamheden begonnen. Er is een bedrijf ingeschakeld om het lekkende, rieten dak van de schuur te repareren. 

De eigenaar heeft nog de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan bij de Raad van State. De advocaat van de eigenaar heeft aangegeven nog geen uitspraken te...

9 Oct 2019

Half oktober 2019 komt er een nieuw boek over Kamerikse boerderijen met een naam uit. Het is het vervolg op deel 1 wat in 2015 is verschenen. 

Het boek met de titel Boerenerfgoed deel 2 is een inspirerende handleiding voor de ontdekkingstocht naar het agrarische erfgoed van de Kamerikse polders Nieuw-Kamerik en Oud-Kamerik. 

Deel 2 heeft 312 pagina’s en is dus 1,5 maal zo dik als deel 1. Het boek is te bestellen via een mail naar: ceesmeijers60@gmail.com. 

De prijs zal € 30,00/boek bedragen. 

Boerderijen in het Groene Hart van Nederland zijn er genoeg. Ook in Kamerik staan er nog mooie oude boerderijen. Sommige boerderijen liggen duidelijk zichtbaar aan de openbare weg, anderen zijn pas na een lang pad te bereiken. Maar er zijn ook boerderijen vervallen of afgebroken.

Het boek is rijk geïllustreerd en met vele oude en recente foto’s wordt de geschiedenis van de boerenhofsteden uit de doeken gedaan. Het boek maakt het agrarische verleden en heden tastbaar en laat zien hoe onze voor...

23 Sep 2019

Zaterdag 21 september werd tijdens de Houtdag op Hoeve Groot Zandbrink een nieuw initiatief gelanceerd: de Ambachtshoeve. De lancering was om 15.30 uur en werd verricht door voorzitter Henk Snel en LEADER-groep voorzitter Ruud van Bennekom. Jong en oud kunnen bij de Ambachtshoeve hun vakmanschap ontdekken. Dit initiatief is er op gericht om de (boeren)ambachten juist in de deze tijd weer onder de aandacht te brengen. En vooral om mensen de ambachten te laten ontdekken, te leren en ontwikkelen en er zelf actief mee aan de slag te gaan. 

Eeuwenoude ambachten anno 2019

Zelfvoorzienend en circulair leven is helemaal van deze tijd, maar eigenlijk al eeuwenoud. Veel boeren leefden vroeger zo. De (boeren)ambachten speelden hierbij een cruciale rol zoals hout bewerken, wol spinnen, kaas maken, brood bakken, potten bakken en eigen groente en bloemen telen. Alles dichtbij huis, voor eigen gebruik. 

Mensen willen duurzamer, energiezuiniger en vooral klimaatneutraal leven. Daarbij kunnen ee...

Zaterdag 8 juni 2019 t/m zondag 10 november 2019

Een romantische expositie die het boerenleven van 150 jaar geleden laat zien, door de ogen van de Haagse School. Het Groene Hart had een enorme aantrekkingskracht op deze groep schilders. Ze schilderden niet alleen het prachtige, oer-Hollandse landschap met dramatische wolkenluchten en groene weiden maar ook haar bewoners. Kunstenaars zoals Jozef Israëls, Anton Mauve, Jan Hendrik Weissenbruch en Cornelis Vreedenburgh legden het landschap en de sfeer van het moment op unieke wijze vast en nemen bezoekers mee naar lang vervlogen tijden.

Het melken van de koeien, het laden van de hooikar, werk op het land; voor de boeren van toen dagelijkse taken. Maar voor de schilders van de Haagse School een bron van inspiratie. Kunstenaars zoals Willem Roelofs, Jan Willem van Borselen, Paul Gabriël, Bernard Blommers en Theophile de Bock trokken erop uit om deze momenten ter plekke vast te leggen. Soms trok hen het harde boerenbestaan en legde ze de nadruk...

Meer berichten >

Please reload

Kent u de klompenpaden?
 

Wandelen over boerenland, langs verdwenen buitenplaatsen en de Vecht. Ontdek het mooie buitengebied van Vreeland. Wandelen over boerenland, langs verdwenen buitenplaatsen en de Vecht.

Bezoek de website van Klompenpaden.nl of installeer de app.

De BSU op Pinterest
 

De mooiste en meest inspirerende foto's zijn te vinden op onze Pinterest pagina's. Klik op het logo boven aan de pagina of op de afbeelding hieronder. En maak vooral een eigen account aan.

brochure voorzijde Veen en plassengebied_edited
Kromme Rijngebied en Lopikerwaard
Eemland en Gelderse Vallei
brochure voorzijde Veen en plassengebied_edited
Kromme Rijngebied en Lopikerwaard
Eemland en Gelderse Vallei
Boerderij Kromwijk Cabauw t.b.v. BSU