De voorgevel van Lopikerweg West 88 in Cabauw.
Detail van de voorgevel.
Zwaluwen op de deel.
Mooiste Utrechtse boerderij 2018 is Boerderij Kromwijk in Cabauw

Met 40% van de stemmen heeft Boerderij Kromwijk uit Cabauw dinsdagavond de eretitel Mooiste Utrechtse boerderij van 2018 in de wacht gesleept. Gedeputeerde Cultuur Mariëtte Pennarts maakte dit op een feestelijke bijeenkomst bekend. De andere genomineerden waren boerderij Wellom in Leusden, boerderij Nieuw Slagmaat in Bunnik, boerderij Rumelaer in Woudenberg en boerderij Veelust in Wilnis.

 

Deze 17e eeuwse langhuisboerderij aan de Lopikerwetering is één van de 600 agrarische rijksmonumenten in de provincie Utrecht. Blikvanger is het siermetselwerk boven in de voorgevel, de muurankers en de vele ruiten in de vensters. De Boerderijenstichting Utrecht bestaat sinds 1988 en organiseerde voor de 26ste keer een boerderijenverkiezing. In de gemeente Lopik was al drie keer eerder een Boerderij van het Jaar; in 1998, in 2003 en in 2016.

 

Boerderij Kromwijk

Vijftien jaar geleden maakten de eigenaren, Jan en Diny Kromwijk, de overstap van melkvee naar vleesvee, jongvee-opfok en agrotoerisme. Dit verhaal is te horen en te zien in één van de afleveringen van de vijfdelige televisieserie 'Gebruikte Gronden', die tussen 6 mei en 3 juni te zien was op RTV Utrecht. In deze productie van Beeldland droeg de Boerderijenstichting Utrecht per streek een boerderij voor, waarvan steeds een prachtig boerderijportret is gemaakt. Zo werden de vijf boerderijen de genomineerden voor de verkiezing Mooiste Utrechtse boerderij van 2018. Onder het motto 'meeste stemmen gelden' is deze verkiezing gehouden en werd boerderij Kromwijk winnaar. Komend najaar wordt op de boerderij een herinneringssteen ingemetseld.

De genomineerden

Lopikerweg West 88 in Cabauw
Familie Oskam
Wellom
Heetvelderweg 1
Leusden
Boerderij Wellom in Leusden.
Familie Van Donselaar
Rumelaer
Rumelaerseweg 21 
Woudenberg
Nieuw Slagmaat in Bunnik
Familie Verkaik
Veelust
Oudhuijzerweg 2, 2a en 4
Wilnis
Boerderij Rumelaer te Woudenberg
Boerderij Veelust te Wilnis
 

Meeste stemmen gelden

In deze boerderijenverkiezing is het woord aan u. Tot en met 24 juni kunt u uw stem uitbrengen op uw favoriet. Op 26 juni maakt gedeputeerde Mariëtte Pennarts van Cultuur bekend welke boerderij zich dit jaar de mooiste boerderij van Utrecht mag noemen. Om u een handje te helpen vindt u hierboven per boerderij een beschrijving en een filmfragment uit Gebruikte Gronden. Klik op de familienaam voor de beschrijving en klik op de naam van de boerderij of op het adres voor de volledige aflevering. Als u op de foto klikt, kunt u de boerderij afzonderlijk bekijken. Ook op onze facebookpagina plaatsen we regelmatig berichten. Stemt u ook?

Stemmen via de mobiele versie van de website is helaas niet mogelijk. Onze excuses voor het ongemak.

De verkiezing mooiste Utrechtse boerderij wordt mede mogelijk gemaakt door

Overzicht logo's sponsors

En met dank aan

Stem