Persbericht

7-4-2016

 

De mooiste boerderij van Utrecht

 

25 Boerderijen strijden om de titel: “25ste Boerderij van het Jaar”. Uit de hele provincie Utrecht zijn er boerderijen aangemeld voor deze verkiezing. De deelnemende boerderijen zijn heel verschillend, van woonboerderij, kinderboerderij tot nog volop agrarisch in bedrijf. Alle boerderijen zijn de trots van hun gemeente. Deze lustrum verkiezing wordt georganiseerd door de Boerderijen Stichting Utrecht (BSU) in samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht.

 

Verloop van de wedstrijd

Welke boerderijen er meedoen, is te zien op de website www.utrechtseboerderijen.nl. Hier kunnen bezoekers aangeven of ze de boerderij een kanshebber vinden. Deskundigen van de Boerderijen Stichting Utrecht gaan op pad om in de eerste ronde de boerderijen te bekijken en kiezen hieruit vier genomineerden. De vier genomineerde boerderijen worden op 6 mei bekend gemaakt. Dan wordt de wedstrijd nog spannender. In de tweede ronde gaat een  jury van externe deskundigen  de vier genomineerden bezoeken. Tegelijkertijd kan het publiek stemmen wie de uiteindelijke winnaar wordt. 

 

Blijk van waardering

De boerderijen zijn aangemeld door de wethouders van hun gemeente. Piet den Hertog, voorzitter van de Boerderijen Stichting Utrecht: “We hebben de wethouders van alle gemeenten gevraagd om hun mooiste boerderijen aan te melden. Hiermee stimuleer je hen om na te denken over hoe belangrijk historische boerderijen zijn voor de beleving van hun gemeenten. De meeste wethouders reageerden heel positief omdat zij zo kunnen laten zien hoe mooi hun landelijk gebied is. Daarnaast is de verkiezing een blijk van waardering voor de boerderijbewoners - boeren en burgers - voor de moeite die ze doen om boerderij en erf in stand te houden en voor de toekomst te bewaren.”

 

Bekendmaking winnaar

De uitslag van de wedstrijd wordt op 28 mei feestelijk bekend gemaakt door Mariëtte Pennarts, gedeputeerde van de Provincie Utrecht. Dit gebeurt in de boerderij Oud Zandbrink in Leusden, die in 1999 werd verkozen tot Boerderij van het Jaar. In de winnende boerderij wordt later dit jaar een hoeksteen gemetseld als blijvende herinnering. Ook daarvan wordt een feestje gemaakt voor de boerderijbewoners en de winnende gemeente. De verkiezing Boerderij van het Jaar is een gezamenlijk initiatief van de Boerderijen Stichting Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en de Provincie Utrecht.

 

Grote diversiteit

Het kiezen van de mooiste boerderij is nog best lastig volgens Den Hertog: “In de provincie Utrecht komen veel verschillende boerderijentypes voor. Van kleine keuterboerderijtjes op de Utrechtse Heuvelrug tot grote, statige boerderijen in het veenweidegebied. Dit jaar geven we extra aandacht aan de belevingswaarde van de boerderij. Kun je de boerderij bezoeken of er kaas gaan kopen? Draagt de boerderij bij aan de toeristische kwaliteit van onze mooie provincie? Ik ben heel benieuwd welke boerderij er gaat winnen.” Kijk voor meer informatie op www.utrechtseboerderijen.nl.

 

 

 

Noot voor de redactie:

 

Of de gemeente waar uw krant verschijnt een boerderij heeft aangemeld kunt u zien op de website: www.utrechtseboerderijen.nl. Hierop staan ook de voorwaarden en de procedure beschreven.

Voor vragen en/of foto’s kunt u contact opnemen met Ineke de Visser, Projectleider van de 25ste verkiezing van de Boerderij van het Jaar.

Tel: 0347-370651

inekedevisser@utrechtseboerderijen.nl

Download