Mooiste Utrechtse boerderij 2018 is Boerderij Kromwijk in Cabauw

Met 40% van de stemmen heeft Boerderij Kromwijk uit Cabauw dinsdagavond de eretitel Mooiste Utrechtse boerderij van 2018 in de wacht gesleept. Gedeputeerde Cultuur Mariëtte Pennarts maakte dit op een feestelijke bijeenkomst bekend. De andere genomineerden waren boerderij Wellom in Leusden, boerderij Nieuw Slagmaat in Bunnik, boerderij Rumelaer in Woudenberg en boerderij Veelust in Wilnis.

Deze 17e eeuwse langhuisboerderij aan de Lopikerwetering is één van de 600 agrarische rijksmonumenten in de provincie Utrecht. Blikvanger is het siermetselwerk boven in de voorgevel, de muurankers en de vele ruiten in de vensters. De Boerderijenstichting Utrecht bestaat sinds 1988 en organiseerde voor de 26ste keer een boerderijenverkiezing. In de gemeente Lopik was al drie keer eerder een Boerderij van het Jaar; in 1998, in 2003 en in 2016.

Boerderij Kromwijk

Vijftien jaar geleden maakten de eigenaren, Jan en Diny Kromwijk, de overstap van melkvee naar vleesvee, jongvee-opfok en agrotoerisme. Dit verhaal is te horen en te zien in één van de afleveringen van de vijfdelige televisieserie 'Gebruikte Gronden', die tussen 6 mei en 3 juni te zien was op RTV Utrecht. In deze productie van Beeldland droeg de Boerderijenstichting Utrecht per streek een boerderij voor, waarvan steeds een prachtig boerderijportret is gemaakt. Zo werden de vijf boerderijen de genomineerden voor de verkiezing Mooiste Utrechtse boerderij van 2018. Onder het motto 'meeste stemmen gelden' is deze verkiezing gehouden en werd boerderij Kromwijk winnaar. Komend najaar wordt op de boerderij een herinneringssteen ingemetseld.

Uitgelicht
Recente berichten
Archief
Search By Tags