Nog één week verlichte proeverijenroute Vijfheerenlanden


Verlichte proeverijenroute Vijfheerenlanden door Nico van Ganzewinkel

Uit Waddinxveen, Almere, Markelo, Wageningen, Utrecht; van heinde en verre komen bezoekers naar de Vijfheerenlanden om te genieten van de feeëriek verlichte gevels van boerenbedrijven en woonboerderijen. Fotografen slaan hun slag in het nieuwe stukje van de provincie Utrecht, nu ze de kans krijgen de ruim 100 adressen vast te leggen. Nog drie avonden staan ze in het licht: op 14, 15 en 16 februari tussen 19 en 22 uur.

“Wat leuk die kalfjes, geitjes en lammetjes bij de boeren”, zegt Leo uit Utrecht die met zijn vrouw en twee tieners de verlichte proeverijenroute rijdt. “De kinderen hebben voor het eerst anijsmelk geproefd, heerlijk vonden ze het. En dat behalve kaas hier ook port wordt gemaakt, vinden we heel bijzonder. We wisten niet dat dicht bij huis zoveel te beleven valt en dat je hier vers van de boerderij en bij fruittelers kunt kopen. Misschien hebben we wel het gewicht van de stapel kazen goed geraden. Dan komen we hier al heel snel terug”, lacht hij.

Ontdekkingstocht

Op 20 adressen staat een bord met welkom aan de straat. Bezoekers stappen hier uit en laten zich verrassen wat hen hier te wachten staat. Soms is dat een proeverijtje met daarbij het enthousiaste verhaal van de boer en boerin over hun boerenbedrijf en wat duurzaam boeren betekent. Graag nemen ze de bezoekers mee naar de koeien, kalfjes, schapen en geiten. Ook eigenaren van een woonboerderij houden open avonden. Zij vertellen over hun hobby, hoe ze hun boerderij duurzaam verbouwd hebben, welke oude tegels er nog in zitten of hoe ze cactussen kweken.

De afgelopen twee weken van de boerderijenroute reden al legio auto’s op hun gemak door Lexmond, Leerbroek, Leerdam, Schoonrewoerd en Hei- en Boeicop. Bijrijders lazen onderwijl de tekstjes over de aangelichte boerderijen. De heerlijke verlichte ontdekkingstocht in de Vijfheerenlanden is alleen nog deze week. De route zelf sluit af met een lezing over de hennepteelt tussen 1500 en 1900 op donderdagavond 21 februari in Internos in Hei- en Boeicop en met een klassenlunch op een boerenbedrijf kort na de voorjaarsvakantie.

Meer informatie is te vinden op www.verlichteproeverijen.nl en op www.facebook.com/verlichteproeverijen.

Uitgelicht
Recente berichten
Archief
Search By Tags