Klassenlunch als slot van derde verlichte proeverijenroute Groene Hart


Arie Bassa rijkt streekproducten uit aan de prijswinnaars

Donderdag 7 maart gaat groep 8 van basisschool De Rank uit Vianen op excursie naar het melkveebedrijf van familie Brouwer in Hei- en Boeicop. Ze sluiten hun bezoek af met een streeklunch. Het is tevens de laatste activiteit in het kader van de verlichte proeverijenroute Vijfheerenlanden.

Doel van de voorbije lichtroute in de Vijfheerenlanden was bezoekers te laten proeven van de vele producten uit de streek en kennis te maken met dit prachtige gebied, dat sinds kort tot de provincie Utrecht hoort. Onder het motto ‘jong geleerd, oud gedaan’ bieden de organiserende boerderijenstichtingen Boerderij & Erf en de Boerderijenstichting Utrecht een klas een onthaal op een boerenbedrijf in de fusiegemeente aan. Wethouder Maks Middelkoop sluit zich bij hen aan.

Arie en Joke Brouwer zijn de derde generatie op deze langhuisboerderij uit 1890. Ze houden van koeien, maar ook van weidevogels en doen daarom mee aan de uitgestelde maaidatum.

In de prijzen

2 Maart kwamen de ruim honderd deelnemers aan de lichtroute Vijfheerenlanden nog eens bij elkaar. Ze leverden hun lampenset in en hoorden van voorzitter Arie Bassa van Boerderij & Erf dat zo’n 3.000 mensen de derde verlichte proeverijenroute in het Groene Hart gereden hebben. Die genoten van de gesprekken, de afwisselende bezoeken, de lammetjes die net ter wereld kwamen, de proeverijen en van de aangelichte boerderijen, molens en overige adressen.

Bij de heerlijke route door de boerderijlinten in Lexmond, Leerbroek, Leerdam, Schoonrewoerd en Hei- en Boeicop waren twee prijsvragen: hoeveel kg wegen drie opgestelde kazen bij De Vuurhoeve en wanneer is het kalfje bij de familie Oskam geboren. Matthijs van Wijk uit Leerbroek en Dorina den Hartog uit Arkel vielen met hun ingevulde 30 kilo en 2 februari in de prijzen en ontvingen een pakketje met streekproducten.

De verlichte proeverijenroute is de opvolger van de verlichte boerderijenroute, die sinds 2004 in Zuid-Holland en Utrecht wordt gehouden. Zo'n 70.000 bezoekers maakten via deze routes kennis met een unieke mix van boerenbedrijvigheid, proeverijen, cultuurhistorie en creativiteit. Veel van hen komen later terug om de route nog eens overdag en op de fiets te doen.

Uitgelicht
Recente berichten
Archief
Search By Tags